Besplatni Web Hosting | Web Hosting | Registracija Domena | Supetar | Jeftinije Telefoniranje | Mikrotik Hrvatska | Croatia Holidays | Croatia Apartments

Homemade GEM

U nekoliko sljedećih slika možete vidjeti moju ekvatorijalnu montažu, u cijelosti nastalu u samogradnji. Još nije sasvim završena, nedostaje motor i prijenos za DEC os, a potrebno je i povećati prijenosni omjer RA osi.

 

gem

Dakle, to je to. Sve je izrađeno u samogradnji, pa tako i pužni prijenos. RA i DEC osovine su od punog željeza promjera 25mm. Obje osi su uležištene na kugličnim ležajima. Pužna kola su izrađena od mesinga i imaju 210 zubi. Pužni vijci su od inoxa, promjer navoja je 18mm a uspon 1.5mm.
Pužna kola se uključuju preko frikcijskog kvačila čija sila se može lako regulirati, to dozvoljava vrlo lako pomicanje teleskopa dok motor radi, također je vrlo jednostavno izvršiti balansiranje.
Koračni motor ima 200 koraka po okretaju, izvađen je iz rashodovanog Canon fotokopirnog stroja.

zubi
Detalj pužnog kola. Zubi su napravljeni na glodalici, narezivanjem pomoću ureznice M18*1.5
zubi
Izrada pužnog kola na glodalici.
RA
RA pogon. Pužni vijak je uležišten na kugličnim ležajima. Pogon ide preko zupčastog mikroremena. Bijelim kolom se regulira kvačilo RA osi.
RA1
Sklop pužnog vijka i ležaja se nalazi na plivajučoj konstrukciji koju opruge stalno privlače prema pužnom kolu, tako je izbjegnut prazan hod. Vijak je i aksijalno prednapregnut da se izbjegne moguči zazor u ležajima.
DEC
DEC os je u principu ista kao i RA os, još je potrebno ugraditi motorni pogon.
Microstep
Mikrokoračni kontroler omogučuje puno finiji pogon koračnog motora čime se uspješno smanjuju vibracije.
Mak
Maksutov 90mm/f5.6 i SC3 modificirana web kamera, spremni za snimanje.
Tokarski stroj
Sve ovo gore, kao i još puno toga, ne bi moglo nastati da nije ovog dobrog starog stroja.

Home